Hoe kies je de juiste slijpschijf

De juiste slijpschijf kiezen is niet altijd even makkelijk. Heb je al een kijkje genomen in ons assortiment slijpschijven? Dan weet je dat er veel verschillende soorten slijpschijven zijn. Door middel van deze blog willen wij je helpen om de juiste slijpschijf voor je klus te vinden.

Ben je klaar met lezen en blijven er nog vragen plakken? Neem dan een keer contact met onze toppers van de helpdesk. Zij helpen je graag de juiste keuze te maken.

decoratieve GYZS banner

Kies een doorslijpschijf óf een afbraamschijf

De eerste keuze die je moet maken is of je een doorslijpschijf of een afbraamschijf koopt. Dit heeft te maken of je iets wilt doorslijpen of iets wilt afbramen. Dit is een belangrijke keuze. Een doorslijpschijf kan namelijk niet worden gebruikt voor het afbramen. Daarom leggen we eerst even uit welke schijf wat doet.

afbeelding van een doorslijpschijf en afbraamschijf

De doorslijpschijven

Wil je materialen slijpen of doorsnijden? Dan is een doorslijpschijf je beste vriend. De schijf heeft een hele fijne korrelstructuur waardoor hij geschikt is voor het slijpen of doorsnijden van metaal- en steenoppervlakten. Een doorslijpschijf is niet geschikt voor het afbramen van oppervlakten. De schijf kan dan namelijk uit elkaar spatten wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Afbraamschijven

Heb je scherpe puntjes, randjes, lasnaden of andere oneffenheden op een oppervlak, en ben je van plan ze weg te slijpen? Kies dan voor een afbraamschijf. Een afbraamschijf is een dikkere slijpschijf met een grovere korrelstructuur waardoor hij snel en efficiënt oneffenheden in een oppervlak wegwerkt. Door de vaak grovere korrel laat een afbraamschijf wel een grove structuur achter na de bewerking. Wees er dus op voorbereid dat je dit ook weer moet wegwerken.

Zoek je veelzijdigheid? Kies dan een diamantschijf

Ben je op zoek naar een veelzijdige slijpschijf waar je zowel metaal als steen mee kan slijpen? Werp dan zeker eens een blik op de diamantschijven. Een diamantschijf is wat duurder in de aanschaf dan andere slijpschijven, maar dit wordt meer dan goedgemaakt door de veelzijdigheid van de diamantschijf. Zo kan je met een diamantschijf door de meeste harde materialen slijpen. Dus ook door steen en staal. Bijkomend voordeel is dat een diamantschijf ook nog eens langer mee gaat dan een normale slijpschijf. Handig toch?

Afbeelding van een diamantslijpschijf

Waar moet ik op letten?

Weet je welke schijf je nodig hebt? Dan is het tijd om te kijken naar de specifieke kenmerken die je nodig hebt. Kijk daarin goed naar de volgende drie zaken:

  • De maat
  • De dikte
  • Het toerental

Welke maat slijpschijf heb ik nodig?

In de wereld van slijpschijven zijn een paar standaard maten. Dit zijn de diameters 115, 125 en 230 millimeter.  Voor algemene klussen zoals het doorsnijden van betonnetten en draadstangen, werken slijpschijven met een diameter van 115 of 125mm vaak erg fijn. Ga je aan de slag met meer massieven werkstukken? Dan is een schijf met een diameter van 230mm beter geschikt.  Niet alle haakse slijpers zijn geschikt voor elke maat slijpschijf. Kijk van tevoren dus goed of de schijf die je wilt kopen wel op je haakse slijper past!
Gyzs logo met haakse slijpers

Hoe dik moet de slijpschijf zijn?

Nu je de maat weet is het tijd om te kijken naar de dikte die je nodig hebt. Slijpschijven komen namelijk in verschillende diktes tussen de 0,8- en 4,2mm, en de dikte van de schijf bepaald gedeeltelijk waar de schijf voor gebuikt kan worden. We nemen het even met je door:

  • 0,8- en 1,0mm: Slijpschijven tussen 0,8- en 1mm zijn geschikt voor het doorslijpen van dunne materialen niet dikker zijn dan 5mm. Doordat deze slijpschijven zo dun zijn werken ze heel netjes maar zijn ze wel breekbaar.
  • 1,6- en 2,5mm: Voor materialen die dikker zijn dan 5mm zijn slijpschijven van 1,6- en 2,5mm dik beter geschikt. Deze geven ook meer stabiliteit tijdens het slijpen wat ze geschikter maakt voor beginners.
  • 3,0- tot 4,2mm: En nu tijd voor het zware geschut. Slijpschijven met een maat van 3,0- tot 4,2mm zijn super handig als je buizen gaat bewerken of lasnaden moet uitsnijden. Door de dikte van de schijf zijn ze ook geschikt voor afbraamwerkzaamheden.

Hoe zit het met de toerentallen?

Het toerental van een slijpschijf zegt iets over de snelheid waarmee de slijpschijf draait bij gebruik. Simpel gezegd is de regel: Hoe hoger het toerental, hoe sneller de schijf draait. Een schijf die op hoge toeren draait werkt efficiënter dan een soortgelijke schijf met lagere toeren.

Tijdens het uitzoeken van een slijpschijf is het belangrijk om goed te kijken naar het maximale toerental van de schijf.  Het maximale toerental van de schijf mag niet lager zijn dan het toerental dat je slijper haalt. Is dit wel zo? Dan kan dit leiden tot een slechte afwerking en verkort het de levensduur van je slijpschijf. Als je pech hebt kan de slijpschijf afbrokkelen of zelfs uit elkaar spatten, met alle gevaarlijke situaties als gevolg. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Het maximale toerental van de slijpschijf kun je vinden in de product omschrijving of op de schijf zelf.

Afbeelding van een elektrische haakse slijper
haakse slijper elektrisch
afbeelding van een Accu haakse slijper
haakse slijper accu

GYZS.nl

Heb je alles wat je nodig hebt en ben je klaar om je slijpschijf te bestellen? Neem dan vooral eens een kijkje in ons brede assortiment kwaliteit slijpschijven op Gyzs.nl. Bij GYZS zijn we elke dag hard aan het werk om je een compleet assortiment te bieden in alles wat je nodig kan hebben voor de (af)bouw.

Deskundig advies

Weet je na het lezen van dit artikel nog steeds niet welke slijpschijf de ware is voor jou? Neem dan een keer contact op met onze toppers van de helpdesk. Dan slijpen ze in een mum van tijd de knoop met je door waarna jij zo snel mogelijk aan de slag kan met slijpen. Handig toch?