Deurdrangers: De voordelen, aanschaf, montage en meer.

Waarom een deurdranger?

  • Besparing op kosten: De deurdranger zorgt ervoor dat de deur weer dichtvalt na ieder gebruik. De warmte blijft dan binnen, dus zal er minder worden hoeven gestookt.
  • Brandveiligheid: Stel, er breekt brand uit in uw pand of woning. Dan zal verspreiding van het vuur worden vertraagt wanneer de deuren gesloten zijn. Een deurdranger kan hierbij helpen.
  • Minder geluidsoverlast: Deurdrangers zijn zo in te stellen dat een deur nooit hard dicht zal vallen. Dit voorkomt een hoop geluidsoverlast op zwaardere deuren.

In de onderstaande beelden wordt de Dorma TS99FL uitgelicht. De video is in het Duits maar de beelden spreken voor zich.

Algemeen

Een deurdranger zorgt ervoor dat deuren automatisch en gedoseerd sluiten. Wanneer u het vervelend vindt dat de deuren in uw pand bijvoorbeeld regelmatig open blijven staan, is de deurdranger voor u wellicht de juiste oplossing.
Ook zal een deurdranger op een bepaald moment de duw en trekkracht wegnemen, waardoor de deur lichter zal openen en sluiten. Echter is het zo dat er een hoop verschillende drangers zijn in verschillende uitvoeringen. En niet ieder type dranger is geschikt voor iedere deur. Vraag uzelf bij de keuze en montage van de deurdrager wat de zwaarte van de deur is, welke kant de deur op opent en het profiel van het kozijn.

 

Downloads per dranger
Het is dus erg belangrijk dat, wanneer u zelf een deurdranger wilt aanschaffen en monteren, u het juiste model kiest en deze op de juiste manier monteert. Bij veel van de deurdrangers die op GYZS worden aangeboden staan een aantal afbeeldingen die u kunt downloaden met betrekking tot de montage van die specifieke deurdranger. Zie onderstaande afbeelding:

montage deurdranger download

 

Bekijk alle soorten deurdrangers op GYZS.nl door op deze link te klikken.

 

Soorten drangers

Bij GYZS onderscheiden we 3 soorten deurdrangers. Namelijk: inbouw, opbouw en vrije uitloop.

Deur inbouw:

Hieronder is te zien hoe een inbouw deurdranger gemonteerd wordt.  Vaak worden deze op een deur gemonteerd met een maximale breedte van 1400 mm en kan deze maximaal tot 120° geopend worden.

inbouw deurdrangers
De wijze waarop de inbouw deurdranger gemonteerd wordt.


Deur opbouw:

Het huis van opbouw deurdrangers wordt, zoals de naam eigenlijk al zegt, boven de deur geplaatst.

opbouw deurdrangers
Op deze wijze wordt de opbouw deurdranger gemonteerd.


Vrijloop:

Vrijloop deurdrangers zijn bedoeld om deuren veilig te sluiten bij brand. Het is dus specifiek voor binnendeuren, dit is niet altijd het geval bij de in- en opbouwvariant.
Deze deurdranger zal vanzelf sluiten wanneer de spanning wegvalt of er rook gedetecteerd wordt.

vrijloop deurdrangers
De vrijloop deurdranger wordt op deze wijze gemonteerd.
Het opbouwmodel is de meest bekende en gangbare dranger. Deze drangers zijn zichtbaar óp de deur en het kozijn en zijn vaak eenvoudig te monteren.

Verschillen tussen een schaar- en glijarm

Er bestaan modellen met schaararm en modellen met een glijarm. Bij het openen van een dranger met schaararm verliest u nauwelijks kracht en blijft de weerstand (de zwaarte van de deur als u er tegenaan duwt) ongeveer gelijk. Bekijk hier de blog over de Stanley 165S opbouwdranger met schaararm. Bij een glijarm merkt u dat de deur vanaf een opening van ongeveer 25 graden lichter te bedienen is.

 

schaararm glijarm

Over het algemeen vindt men glijarmen mooier, omdat hier de arm bij een gesloten deur weggewerkt is in de dranger en de buis. Bij schaararmen steken de geschaarde armen van de dranger juist een stukje uit wanneer de deur dicht zit, zodat ze goed zichtbaar zijn. De prijs van glijarmen is daarentegen hoger dan die van schaararmen. De keuze tussen een schaar- of glijarm hangt af van de situatie en persoonlijke voorkeuren.

Deze arm wordt niet standaard geleverd bij alle drangers.

Keuze dranger per situatie

Wanneer er gekeken wordt naar welk type dranger geschikt is moet er onder meer gekeken worden of de dranger aan de scharnierzijde of de niet-scharnierzijde gemonteerd wordt. Daarnaast is de draairichting van de deur van belang, draait deze naar binnen of naar buiten open? Heeft u moeite met het bepalen van de draairichting, maakt u dan gebruik van dit blog over draairichtingen.

Het profiel van de deur en het kozijn moet bekeken worden en er moet gekeken worden of er voldoende ruimte is voor het de montage van een dranger. Bij de keuze van een dranger is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de deurbreedte en het gewicht van de deur.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het kozijn het niet toe laat om de dranger te plaatsen, omdat deze bijvoorbeeld te smal is. Dan kunt u gebruik maken van de deurbladmontage. In dat geval zit de behuizing van de dranger op de deur en hoeft de arm alleen bevestigd te worden aan het kozijn. Houd daarnaast rekening met de draairichting van uw deur.

Check hier jouw situatie en bepaald de juiste draairichting

Draait uw buitendeur naar binnen, dan kun je de deurdranger monteren aan de scharnierzijde van de deur. Als de buitendeur naar buiten draait, is het wel van belang dat de dranger aan de binnenzijde van de woning geplaatst wordt. Kies dan voor een bevestiging aan de dagzijde (de kant waar geen scharnier zit).

Hieronder ziet u verschillende situaties en montagemogelijkheden, met onder de afbeelding de geschikte drangers voor die situatie. Naast deze TS modellen biedt GYZS nog een aantal andere merken deurdrangers aan.

 

1. Deurbladmontage aan scharnierzijde:

De dranger komt op de deur en de schaararm of glijarm op de kozijndorpel. Dit is de meest gebruikte toepassing op naar binnen draaiende deuren.

deurblad scharnierzijde

 

2. Deurbladmontage aan niet-scharnierzijde

De dranger komt op de deur en de schaararm of glijarm op de kozijndorpel. Toepassing voor naar buiten draaiende deuren.

deurbladmontage niet scharnierzijde

3. Kop- of Kozijndorpelmontage aan scharnierzijde: 

De dranger komt op de kozijndorpel en de schaararm of glijarm op de deur.
Toepassing voor naar binnen draaiende deuren.

kozijnmontage scharnier

 

4. Kop- of Kozijndorpelmontage aan niet-scharnierzijde:

De dranger komt op de kozijndorpel en de schaararm of glijarm op de deur.
Toepassing voor naar buiten draaiende deuren.

kozijndorpelmontage niet scharnier

 

Binnendeur / buitendeur
Ook is het van belang om te bepalen of de deurdranger gebruikt gaat worden op een binnen of een buitendeur. De specifieke attributen van deurdrangers verschillen waardoor de ene dranger beter geschikt is voor de bepaalde situatie dan de andere.

Brandwerend / standaard deur
Het is in bepaalde ruimtes verplicht om brandwerende deuren te plaatsen. Denk aan ziekenhuizen, scholen maar ook kantoorpanden. In deze situatie is de vrijloopdranger geschikt. Deze kan in verbinding staan met een rookmeldsysteem zodat de deuren automatisch dichtvallen wanneer de rookmelder rook of brand signaleert.

 

Aandachtspunten montage

Hieronder nog een aantal punten waarmee u rekening moet houden:

– De openingsruimte van de deur (naar binnen draaiend).

Het kan voorkomen dat de gang of hal erg smal is. Dit is met name bij portiekwoningen.
Bij een portiekwoning draait de toegangsdeur bijna altijd naar binnen open en vaak kunnen deze vanwege een aangrenzende muur niet meer dan 90 graden worden geopend.
Dit kan problemen opleveren aangezien de deurdranger in dit geval bij opening van de deur tegen de muur slaat.

– Eventuele terugligging van de deur.

Soms komt het voor dat je te maken hebt met een deur die diep in het kozijn verzonken ligt. Of dat het kozijn zeer smal of een afwijkende vorm heeft.Dit kan ervoor zorgen dat directe montage van de dranger niet mogelijk is. Speciale hulpstukken als montageplaten of hoekconsoles kunnen in deze gevallen oplossing bieden. De meeste merken leveren deze hulpstukken.

– De openingsruimte van de deur (buiten draaiend)

Wanneer een naar buiten draaiende deur met meer dan 90 graden kan openen kan het wezen dat de drangerarm te kort is of dat hij overtrekt.
Hiervoor hebben sommige drangertypen speciale openingsbegrenzers.

– Het materiaal van de deur en het kozijn.

Gebruikelijk zijn de bij geleverde schroeven bij een dranger alleen geschikt voor montage op houten deuren/kozijnen. Bij kunststof of metalen deuren / kozijnen wordt  gebruik gemaakt van andere montagemiddelen.
De mogelijk beste en vaak enige oplossing hiervoor kan het gebruik zijn van Popnuts. Hiervoor is alleen wel een speciale tang nodig.

– Montage bij holle deuren.

Ook moet er bij montage bij holle deuren extra goed opgelet worden. Holle deuren bestaan uit een houten frame. Op dit frame zijn boardplaten gemonteerd, deze zijn vaak erg dun.
Hierdoor zullen vaak de schroeven (meestal alleen de onderste) in een holle ruimte nét onder de balk terecht komen. In dit geval zit de schroef natuurlijk nooit goed vast.
Een oplossing hiervoor kan zijn het gebruiken van slotbouten. Wel zijn dan aan de andere zijde van de deur de slotbouten zichtbaar. Een slotbout kan niet té vast wordt gedraaid. De deur kan hierdoor namelijk zichtbaar indeuken.

Afstelmogelijkheden van de drangers

De meeste deurdrangers hebben meestal verschillende afstelmogelijkheden, afhankelijk van het type. In de onderstaande afbeelding wordt gevisualiseerd hoe de GEZE TS 3000 V deurdranger afgesteld kan worden. Dit geldt voor deze specifieke deurdranger. Op GYZS.NL hebben de meeste deurdrangers een te downloaden bestand met hoe deze specifieke dranger af te stellen is.

afstelmogelijkheden Geze TS 3000v

Hieronder staan een aantal afstelmogelijkheden opgesomd:

– Sluitkracht. De sluitkracht van bijna alle deurdrangers kunnen worden aangepast. Hoe hoger de sluitkracht staat ingesteld, hoe krachtiger de deur sluit en hoe zwaarder de deur te openen zal zijn.

– Sluitsnelheid. De meest eenvoudige drangers hebben soms maar één afstelmogelijkheid voor de sluitsnelheid. Vaak hebben de wat betere drie of vier mogelijkheden. Hierdoor is het mogelijk om de deur in fases te laten sluiten.

– Openingsdemping. Deze afstelmogelijkheid heeft invloed op de tegendruk bij het openen van de deur. De deur remt af wanneer deze 70 graden geopend is. De deur zal dus niet tegen de aangrenzende muur slaan.

– Sluitvertraging.  Deze afstelmogelijkheid zorgt ervoor dat de deur het eerste stuk, 180 tot 70 graden geopend, vertraagd sluit. Dit geeft passanten meer tijd om de deur zonder te duwen te passeren. Dit kan natuurlijk prettig zijn voor bijvoorbeeld mindervaliden, ouderen en andere langzamere passanten.

– Vastzetrichting. Deze afstelmogelijkheid kan bijvoorbeeld handig zijn bij verhuizing. Het is namelijk mogelijk om de deur in een gewenste openingshoek (70 tot ca 150 graden) vast te zetten.

– Openingsbegrenzer. Dit is een apart geleverde accessoire voor deurdrangers. Die bedoeld is om te voorkomen dat de deur tegen een aangrenzende wand slaat. Bekijk hier het aanbod van openingsbegrenzers op GYZS.NL 

Afsluiting

Wij begrijpen dat de keuze van de juiste deurdranger en de montage hiervan een lastig onderwerp is.

Dus schroomt u vooral niet om naar GYZS.NL te komen en daar al uw vragen te stellen om het juiste product te bestellen!

Ook kunt u natuurlijk contact opnemen via de email of telefoon. Gebruik hiervoor het volgende mailadres: klantenservice@gyzs.nl. Voor telefonisch contact kunt u bellen naar: 0224- 212 026.

Weet u voor uw zelf duidelijk  in welke situatie de deurdranger gemonteerd gaat worden en welke persoonlijke voorkeuren u heeft, kunt u op de deurdranger pagina gebruikt maken van de afvink-module aan de linkerkant van de pagina.

Geef hierop aan in welke situatie u zit en na het afvinken zullen de voor u geschikte deurdrangers over blijven. Zie onderstaande afbeeldingen:

zoekmodule deurdrangers 1

zoekmodule deurdrangers 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd.

Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.

logo gyzs

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice en vul onderstaand formulier in.

E-mailadres *
Telefoonnummer