Een vlizotrap plaatsen in 8 stappen

Heb je een onbenutte zolder die je graag een nieuw leven in wil blazen? Maar heb je geen goeie manier om er te komen? Dan is een goede trap hetgeen waar je naar zoekt. Maar niet elke trap past in je huis of budget. Gelukkig is er een slimme oplossing: een vlizotrap! In dit blog leggen we tot in de puntjes uit hoe een vlizotrap plaatsen in zijn werk gaat. *kleine spoiler* Het is geen hogere wiskunde. Je kunt het dus prima zelf voor elkaar boksen!

Wat is een vlizotrap eigenlijk?

Als je dit leest is het de kans dat je al helemaal op de hoogte bent van deze handige zoldertrappen. Maar voor de zekerheid leggen we het toch even uit. Een vlizotrap is een uitschuifbare of opklapbare trap die je kunt verbergen in het plafond. Zo bespaar je ruimte en geld, en kun je toch makkelijk naar je zolder toe. Bovendien een vlizotrap prima zelf plaatsen met het juiste gereedschap en materiaal. Handig toch?

Voor we beginnen

Dingetje om rekening mee te houden. In deze blog hebben we de Woodytrex De Luxe 3-delige zoldertrap van Altrex als voorbeeld genomen ter illustratie. Heb jij een andere vlizotrap op het oog? Dan kunnen de maten en het installatieproces hier en daar verschillen. Lees dus altijd even goed de gebruiksaanwijzing door voordat je aan de klus gaat, de meegeleverde handleiding is altijd leidend. 😉

Welk gereedschap heb je nodig om een vlizotrap te plaatsen?

Een vlizotrap plaatsen kan helaas niet volledig met de blote hand. Je hebt er wat gereedschap bij nodig. Daarom hebben we alle tools die je nodig hebt hier op een rijtje gezet.

Een vlizotrap plaatsen, zo gaat dat!

Oke nu alle poespas uit de weg is kunnen we beginnen aan het echte werk. In een uurtje tijd en 8 stappen heb jij een perfect functionerende trap naar zolder!


Stap 1: Controleer het plafond

Voordat we een vlizotrap kunnen plaatsen is het best handig als je een gat hebt waar de vlizotrap in geplaatst kan worden. Ben je bezig met een vervangingsklus? Dan heb je waarschijnlijk al een gat in het plafond om mee te werken en kun je deze stap en stap 2 overslaan. Dat scheelt weer.

Heb je nog geen gat in je plafond? Controleer dan eerst hoe je plafondbalken lopen. Je zou niet de eerste zijn die zijn plafondbalken per ongeluk aan gort zaagt. 😉 Er leiden gelukkig meerdere wegen naar Rome:

1. Multidetectors

De meest betrouwbare manier om te checken hoe je balken lopen, is met een multidetector. Een Multi detector detecteert of er iets achter je muur of plafon te vinden valt. Zo weet je in een handomdraai of je goed zit of niet. Lekker handig.

2. Ouderwets kloppen

Hoor wie klopt daar? Heb je een beetje mazzel, dan kun je met een beetje kloppen hier en daar ook je plafondbalken opspeuren. Klop op verschillende punten op het plafond tot je een plek vind die niet hol klinkt. Hier zit waarschijnlijk je balk.

3. Boren maar

Kom je er met kloppen niet uit? Dan Kun je met een klein boortje een klein gaatje in het plafond boren. Zo kom je er snel achter of je in je balk zit. Zit je niet in je balk? Helemaal top, zit je wel in je balk? Dan heb je een gaatje te smeren.

Stap 2: Zaag een gat voor de raveelbak

Nu je weet hoe je balken lopen is het tijd voor het echte werk. Je gaat het gat voor de raveelbak uitzagen. De raveelbak heeft een afmeting van 120 x 60 cm, dus dat moet ook de grootte van het gat zijn. Maak een mangat, klim naar boven en teken het gat af op de zoldervloer met behulp van een winkelhaak, liniaal en potlood. Boor vervolgens in elke hoek een gat door de vloer heen met een boormachine en zaag met een decoupeerzaag een gat in de zoldervloer. Het resultaat? Een gapend gat in je plafond! Geen zorgen het komt goed.


Stap 3: Plaats de steunplanken

Oké, het gat voor de raveelbak is klaar. Tijd om naar even van zolder te gaan om de vlizotrap onderdelen naar zolder te brengen. Klus geklaard? Monteer dan twee steunplankjes aan het plafond over het gat zodat de raveelbak straks iets heeft om op te leunen. Hiervoor kan je de plank in twee stukken van 70cm zagen. Zorg dat je wel een gat overhoudt dat groot genoeg is om weer naar boven te klimmen.


Stap 4: Knutsel de raveelbak in elkaar

De steunplanken zitten aan het plafond en de spullen liggen op zolder? Dan is het tijd om de raveelbak te prepareren voor installatie. Dit kan verschillen per vlizotrap dus gaan we hier niet uitgebreid. Maar het staat altijd tot in de puntjes uitgelegd in de gebruiksaanwijzing. Dus die kun je er het best even bij pakken. Klus je met een Altrex vlizotrap? Dan hebben we hier de handleiding voor je. En klus je mee met de Woodytrex De Luxe vlizotrap? Dan is alles al voor gemonteerd. Das helemaal mooi!

Raveelbak compleet? Dan is nu misschien het moment om even een bakkie te doen en het toilet te bezoeken. Want je zit zo even vast op de zolder.


Stap 5: Plaats de raveelbak

Koffie binnenboord en de blaas geleegd? Dan is het tijd om de raveelbak te plaatsen! Leg de raveelbak op de steunplanken in het gat, let hierbij goed op dat je hem de goede kant op gedraait hebt! Het is erg vervelend als je zoldertrap aan het einde van de klus de verkeerde kant op loopt. Zit er ruimte tussen de raveelbak en je balken? Gebruik dan een paar stutten om de raveelbak goed vast te klemmen tussen de balken, Schroef de raveelbak vervolgens vast in de balken. Kijk even goed naar de gebruiksaanwijzing voor de precieze wijze waarop je dit doet.


Stap 6: De zoldertrap plaatsen

Nu is het tijd om de zoldertrap in de raveelbak te bevestigen. Let hierbij weer goed op dat je hem niet verkeerd om monteert. Ligt de trap goed in de raveelbak? Dan schroef je hem vast als aangegeven in je gebruiksaanwijzing. Gefeliciteerd! Je hebt een zoldertrap geplaatst!


Stap 7: Maak de vlizotrap op maat

Jaja het einde is al bijna in zicht. Maar voordat je kunt genieten van je vers geïnstalleerde vlizotrap moet hij nog wel even op maat gemaakt worden. Gelukkig is dit zo gefikst. Klap de trap uit maar laat het onderste deel ingeklapt. Meet de afstand tussen de vloer en het middelste trapdeel (de 2de in dit geval) en teken deze maat af op het onderste trapdeel. Nu heb je twee opties:

Zonder trapvoetjes

Wil je de trap kaal op de vloer zetten zonder trapvoetjes? Meet dan de hoek op waarin de trap op de vloer komt te staan en zaag de vlizotrap vervolgens in verstek af in deze hoek. Hierdoor komt de poot plat op de vloer te staan.

Instructie voor het afkorten van een vlizotrap als je geen trapvoetjes wilt plaatsen.

Met trapvoetjes

Wil je de trapvoetjes op de vlizotrap plaatsen om de vloer te beschermen? Meet dan de afstand af en zaag de poot haaks af. (In een 90 graden hoek dus) Plaats vervolgens de pootjes aan de onderkant van de zoldertrap en voilà. uw vloer is beschermd!

Instructie voor het afkorten van een vlizotrap als je trapvoetjes wilt plaatsen.

Stap 8: Zet de puntjes op de i

Technisch gezien hoef je deze stap niet te volgen, maar we raden het wel aan. Zit er speling tussen de balken en de raveelbak? Dicht dit dan even op met wat purschuim. Zo voorkom je tocht en bespaar je energie. Maak vervolgens een sierlijst en monteer hem om de vlizotrap om de boel mooi af te werken. Let wel op dat je het de vlizotrap niet blokkeert. Nu ziet alles er strak uit en is de klus helemaal geklaard. A je to!

Vragen? Stel gerust!

Waarom loopt mijn raveelbak niet gelijk met het plafond? En hoe zit het als ik een draagbalk door moet zagen? Heb je na het lezen van dit blog nog prangende vragen? Dan helpen de afbouw experts in onze helpdesk je graag verder. Je kunt ze eenvoudig bereiken met een appje. Maar bellen of mailen mag ook altijd!

Geniet van een klus goed geklaard!

Je vlizotrap is geplaatst en op maat en je hebt weer een makkelijke en ruimtebesparende manier om naar zolder te komen. Een klus goed geklaard als je het ons vraagt! We hopen dat je er lang van kunt genieten. Meer weten van GYZS? Volg ons op social media om op de hoogte te blijven van onze laatste capriolen en aanbiedingen.