Klustip boormachine – hoe werkt dat?

Heeft u wel eens een boormachine gebruikt?

Veel mensen zullen hier uiteraard ‘ja’ op antwoorden. Maar er zijn ook veel mensen die het nog steeds eng vinden om met gereedschap aan het werk te gaan. Wat doet het gereedschap, is het gevaarlijk en maak ik er niet meer mee kapot in plaats van dat ik er iets mee bereik. Dus misschien is het wel goed om eerst even wat korte informatie in te winnen over het gebruik van gereedschap. Laten we beginnen met de boormachine.

Een schets van de boormachine

Een schets tekening van een boormachine
Klustip: de boormachine

Bovenstaande tekening is een typische schets van een standaard elektrische boormachine. Deze heeft een snoer. Maar u kunt dus ook een boormachine zonder snoer aanschaffen, de accu boormachine. De machines hebben vaak een regelaar voor de snelheid. Als de machine een klopfunctie heeft, dan zit de schakelaar vaak boven op de machine.

Op de schets ziet u een een SDS boorkop en een snelspan kop. Een SDS boorkop is een snelspan kop om in 1 klik een andere boor in de kop te drukken. Hiervoor heeft u wel speciale SDS-boren nodig. De SDS boren komen net als alle andere boren in verschillende maten en van verschillende merken. Merken die GYZS.nl levert zijn onder andere Kelfort en Bosch.

Welke boormachines zijn er ?

Er zijn verschillende machines die allemaal voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. De Boorhamer en boorbreekhamers bijvoorbeeld gebruikt u voor het zware werk. Wanneer er door een dikke laag beton geboord moet worden bijvoorbeeld. De boorbreekhamers zijn vaak combi-hamers die zowel kunnen boren als kunnen hakken. Dit zijn dus vaak zware machines.

Voor veelvuldig en wat zwaardere toepassingen voor het boren en schroeven in hout zijn er de elektrische boormachine. Bij het schroeven en boren in beton kunt u beter een klopboormachine gebruiken.

De handzame machines zijn de accu boormachines en de accu klopboormachines. Het voordeel met een accu boormachine is duidelijk. U bent niet gebonden aan de lengte van het snoer. Het nadeel kan zijn dat het gewicht van een accu boormachine met veel vermogen zwaar kan aanvoelen en dus veel handkracht vraagt. En natuurlijk dat de accu maar voor een beperkte tijd bruikbaar is. Daarom is het altijd raadzaam om een accu boormachine te kopen met 2 meegeleverde accu’s.

Een Snelspan boorkop of SDS Boorkop

De meeste boormachines hebben tegenwoordig een snelspankop. Dit is een kop waarbij je vrij eenvoudig zelf de boor kunt verwisselen.  De machine draait de bek zelf dicht.

De boorkop
Klustip: snelspankop

Net zo eenvoudig is het verwisselen van een boor bij een SDS-boorkop. Met 1 klik kunt u met de SDS-boorkop een boor verwisselen. U kunt ook een boorhamer met een SDS-boorkop voorzien van een snelspankop. Dan heeft u een adapter nodig waarvan het uiteinde in de SDS-kop past.

De boorsnelheid en koppel

Een boormachine draait met een bepaalde snelheid rond. Dit noemen we toerental. Sommige boren en materialen vragen om een bepaald toerental. Is het materiaal hard, zoals steen of staal, dan gebruikt u vaak een laag toerental. Is het materiaal waarin u gaat boren hout, kunststof of aluminium dan gebruikt u hogere toeren.

Elke boormachine levert een bepaalde kracht. Dit hangt dan weer af van de kwaliteit van de overbrenging (koppel in Nm). Met een hoge waarde in Nm kunt u grotere gaten boren. En ook kunt u dan vaak in wat harder materiaal boren. Vaak kunnen machines met een hoog koppel ook gebruikt worden voor het mengen of ander zwaar werk.

Klopboormachine?

Als u wilt boren in de muur van steen of beton dan is het handig als uw boormachine een klopfunctie heeft. Dus voor het boren van kleine gaten in steen kunt u beter een klopboormachine gebruiken. In een wand van gips of in steen gebruikt u juist weer niet een klopboormachine. In gips wordt het gat al snel te groot en bij gebruik op een tegel is de kans groot dat de tegel breekt of scheurt. U moet eerst door de tegel boren zonder klopfunctie. Wanneer u door de tegel bent, dan pas schakelt u de klopfunctie in.

Klopfunctie
Klopfunctie boormachine

De verschillende boren

Welke boren zijn er allemaal en wanneer gebruik ik nu welke boor?

Houtboren
Om in hout te boren gebruikt u houtboren. De houtboortjes hebben meestal een punt (centerpunt) waarbij het richten van de boor in het hout veel makkelijker is. In hout kunt u overigens ook met een metaalboor boren, maar dan mist u dus het centerpuntje om goed te kunnen richten. Houtboren zijn veelal te verkrijgen tussen de 3-20mm.

houtboren
houtboor

 Metaalboren
Om in metalen te boren gebruikt u metaalboortjes. Je kunt het beste voor zachte metalen gewoon de stalen metaalboren gebruiken. Echter bestaan er ook harde metaalsoorten. Hiervoor kun je beter boortjes gebruiken die vervaardig zijn uit chroom-vanadium, titanium-carbide of kobalt. Meestal worden de metaalboren voor harde metalen aangeduid met HSS. De metaalboren zijn veelal verkrijgbaar in de maten 1 tot 13mm.

Metaalboren bij GYZS
Metaalboor

Steenboren
Veel muren in huis of buitenshuis zijn van steen gemaakt of van beton. Voor baksteen of wandtegels gebruikt u dan gewone steenboordjes. Maar als u beton of bijvoorbeeld vloertegels moet boren, dan kun u beter betonboordjes gebruiken. Deze zijn wat harder en sterker. De steen en betonboren zijn verkrijgbaar tussen de 4 en 14mm.

Glasboren
Als u in glas wilt boren dan heeft u daar uiteraard ook weer andere boren voor nodig. Glasboortjes zijn teer. Dus bij het gebruik met glasboordjes moet u voorzichtig te werk gaan en weinig druk uitoefenen. Ze breken namelijk vrij snel af.

Weet ik nu alles van een boormachine?
In dit blog ‘klustip boormachine’ zult u uiteraard niet al uw antwoorden vinden. Klustip boormachine is een begin voor iedereen die voor het eerst in aanraking komt met een boormachine. Er zijn veel verschillende soorten boormachines met ieder haar eigen functie en karakter. En uiteraard zullen we meer klustips publiceren voor diverse boormachines. En ook zullen we klustips publiceren per type klus.

Bekijk alle boormachines op GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.