Muizen en ander ongedierte in spouwmuren voorkomen

Een veel voorkomend probleem is ongedierte in de spouwmuur, vaak betreft dit muizen en bijen. In deze blog zullen wij doorlopen hoe zij de muur binnen dringen en hoe u dit kunt bestrijden en voorkomen.

Muizen in spouwmuur

Muizen zijn erg flexibele dieren, zij kunnen namelijk ruimtes binnendringen door gaatjes van een halve centimeter. Doordat muizen een veilige ruimte zoeken om zich te nestelen, omgeven door voedsel, treden zij vaak woningen binnen.

De spouwmuur is hierbij de perfecte manier voor de muis om zich voort te bewegen, omdat deze het gehele huis verbind. Iedereen kent Tom en Jerry wel van vroeger, waarbij Jerry zich door het gehele huis manifesteert via de spouwmuren. Theoretisch gezien werkt dit in de werkelijkheid hetzelfde.

De spouw aan de buitenzijde van de muren is dan ook een van de meest voorkomende plek waar muizen het huis kunnen binnentreden. Ook kunnen zij binnen komen via de kruipruimtes, kelders en zolders, waarna ze ook gemakkelijk weer in de spouwmuur kunnen komen.

Als de muis eenmaal binnen is en zich voortplant, is het moeilijk om er weer vanaf te komen. De draagtijd van een muis is ca. 21 dagen en een nest bestaat meestal tussen de 2 á 14 muizen. Na 4 weken zijn deze muizen ook weer vruchtbaar en zo kan er binnen een korte tijd een groot probleem ontstaan.

Muizen in spouwmuur voorkomen en/of bestrijden

Allereerst is het natuurlijk beter om te voorkomen dat de muizen de woning binnen kunnen komen, mede doordat zij zich snel kunnen voortplanten. Dit kan met behulp van een stootvoegrooster, ook wel bijenbekje genoemd. Deze kunnen eenvoudig geplaatst worden in de stootvoeg en zijn er in verschillende maten en kleuren. Daarnaast is een algemeen bekend advies om voedsel gesloten te bewaren.

RVS Bijenbekje van GYZS

Indien de muizen al binnen zijn, moet er echter worden overgegaan op het bestrijden van de muizen. Hiervoor heeft GYZS een ongediertebestrijdings-pakket samengeteld.

Bijen in spouwmuur

In het voorjaar ontwaken de bijen en wespen weer en zorgen deze voor veel overlast, waaronder het nestelen in de spouwmuur, via de stootvoeg. Ook zij kiezen voor deze plek vanwege de droge, veilige plek.

Veel mensen denken dat imkers, een professional die zich bezig houd met de bijenteelt voor de bestuiving van bloemen, honing en/of bijenwas, dit makkelijk kunnen verhelpen. Maar indien de bijen zich eenmaal hebben genesteld in de spouwmuur, kan de imker de bijen meestal niet meer verwijderen.

De bijen in de spouwmuur bestrijden is wel mogelijk, maar op een minder diervriendelijke manier. Hiervoor schakelen mensen vaak een ongediertebestrijdingsbedrijf in.

Om dit alles te voorkomen, is er een simpele oplossing: bijenbekjes. Niemand heeft zin om een imker of ongediertebestrijding in te schakelen. Denk hierbij aan de kosten en tijd die het met zich meebrengt.

Conclusie

RVS bijenbekjes is de preventieve oplossing voor veel soorten ongedierte in uw spouwmuur. Zoals een wel bekend gezegde luidt: “voorkomen is beter dan genezen”. Wees het ongedierte voor en schaf een stootvoegrooster aan en plaatst deze in uw ventilatie rooster. Let bij het aanschaffen van het bijenbekje op de verschillende types in formaat.