Raamsluitingen, hoe, wat en waarom?

Raamsluitingen

Wederom landen we op een aantal vragen die niet voor een ieder zo vanzelfsprekend zijn. Termen als: “raamsluiting met nok, inbouwsluitkom, en draairichting“, laten een ieder soms verbaast achter. Hopend om gewoon even zo een ‘simpel’ ding te kopen, en u beland in een “jungle” van technische termen.

Wat kunt u verwachten in dit blog?

  • “First things first”
  • Wat heb ik nodig
  • De montage
  • Opbouw-, inbouwsluitkom of sluithaak
  • Met nok of zonder nok
  • Soorten raamsluitingen
  • Kleuren
  • links of rechtsdraaiend
  • Conclusie

“first things first”:

Raamsluitingen zijn bedoel om het raam in een gesloten toestand te houden. Dit houdt niet alleen dieven, maar ook koude/warme lucht buiten. Uiteraard zijn er verschillende type raamsluitingen. Voor ieder wat wils zou u kunnen stellen.

Wat heb ik nodig?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zijn er een aantal vragen die u aan uw zelf moet stellen. Welke kwaliteit wilt u? Welke veiligheidseisen stelt u aan de raamsluiting? Welke mogelijkheden heeft u wat betreft de montage? En uiteraard: “hoe past de raamsluiting bij mijn in/exterieur?”.

De montage:

Het is van belang dat u van tevoren weet hoe u de raamsluiting wilt monteren. Bijvoorbeeld AXA heeft hier 3 mogelijkheden voor bedacht.

Raamsluiting met inbouwsluitkom:

Dit is een sluitkom die weggewerkt wordt in het kozijn. Door een stukje uit te frezen kunt u de sluitkom egaal met het kozijn monteren. Zo oogt het strakker, let wel op dat dit niet voor alle ramen mogelijk is. Dit hangt af van de maten die bij uw raamkozijn horen. De sluiting heeft tenslotte ruimte nodig om de sluitkom te bereiken.

Inbouw sluitkom AXA

Raamsluiting met opbouwsluitkom:

Als u een minder arbeidsintensieve aanpak prefereert, is dit de oplossing. Simpelweg de juiste maten hanteren en u kunt de sluitkom met 2 schroeven bevestigen. Daarna is uw raamsluiting klaar voor gebruik. Dit is wel alleen toe te passen indien uw kozijn/raam verhouding dit toestaat. 

Opbouwsluitkom AXA

Raamsluiting met sluithaak:

Nu staat u voor uw raam, alles loopt gelijk zonder hoogte/diepte verschil.

Stompe deur

U heeft geen zin om een gat in het net gelakte kozijn te frezen, maar een opbouwsluitkom gaat niet werken. Daar heeft bijvoorbeeld AXA wat op bedacht: “de sluithaak”. Doormiddel van een dun plaatje dat u tussen uw kozijn en raam kunt monteren, heeft de raamsluiting nu een haak waar hij zichzelf in kan vergrendelen. De sluithaak is dus alleen noodzakelijk wanneer u de bovengenoemde niet kan of wilt toepassen. Als u deze vragen op een rijtje heeft kunnen we door naar de volgende stap, de typebepaling.

 

 

 

 

 

De typebepaling:
Om aan iedereen zijn eisen te voldoen zijn er grofweg 5 types op de markt waarvan we al 2 types kunnen onderverdelen in:

1. Raamsluiting met nok (ventilatiestand):

Een raamsluiting met nok (ventilatiestand) heeft een uitstekend bultje waarmee u het raam op een kier kunt zetten, maar wel nog vergrendeld met de raamsluiting. Als u dus het huis wilt verlaten maar het raam graag veilig op een kier openhoud is dit de optie.

AXA raamsluiting met nok

2. Raamsluiting zonder nok:

De raamsluiting zonder nok is gewoon de traditionele sluiting, geen poespas er omheen maar simpelweg: open of dicht. Als u dus gewoon een gesloten raam prefereert wanneer u even weg bent zou dit een optie kunnen zijn.

AXA raamsluiting zonder nok

Oké, nu hebben we 2 belangrijke dingen aan een raamsluiting op een rij, maar dan zijn we er nog niet. Naast raamsluitingen met/zonder nok kunnen we nog kiezen uit:

(N.B. alle type raamsluitingen zijn beschikbaar met of zonder nok)

  • Raamsluiting met drukknop
  • Raamsluiting met sleutel
  • Raamsluiting met knop en sleutel (afsluitbaar)

Raamsluiting met drukknop:

De raamsluiting met knop, heeft net dat beetje extra. Bijvoorbeeld een inbreker is nu meer tijd kwijt om uw raam te forceren. In plaats van simpelweg de greep te pakken en te draaien, moet nu de knop ingedrukt worden om het mechanisme in werking te zetten. 

AXA raamsluiting met knop

Raamsluiting met sleutel:

Als u toch betwijfeld of de knop genoeg veiligheid biedt, bestaan er raamsluitingen met sleutel. De gelijksluitende sloten van bijvoorbeeld AXA kunnen allemaal bedient worden met 1 sleutel. Dit scheelt een hoop administratie, maar zorgt er wel voor dat je de raamsluiting nooit open krijgt zonder gebruik van de sleutel.

Raamsluiting met drukknop en afsluitbaar:

Oké misschien vind u de bovengenoemde nog niet he-le-maal voldoen aan uw eisen. Voor de echte veiligheidsliefhebbers is er nog een tandje extra. Deze type raamsluitingen zijn voorzien van zowel de drukknop als een sleutel. De combinatie staat praktisch alleen toe om met een voorhamer je raam open te krijgen. Als een inbreker voor die keuze staat, neemt hij waarschijnlijk toch liever het huis van de buren.


Kleuren

Vaak ziet u bij de kleur F1 of F2 staan, maar sinds wanneer is F1 een kleur denkt u dan.

F1 is aluminium/zilverkleurig

F2 is aluminium/champagnekleurig

Draairichting

deur_draairichting_1Hiernaast staat afgebeeld hoe volgens de internationale normen de draairichting wordt bepaalt. Het puntje staat symbool voor de scharnieren van een raam.

 

 

 

 

 

Conclusie:

Het kiezen van de juiste raamsluiting bestaat niet zozeer over het beschikken van veel technische kennis, maar juist de persoonlijke voorkeuren zijn van belang. Dus maak voor uzelf een duidelijk overzicht wat u wilt. Zijn het de looks, functionaliteit of gewoon de prijs.

Let wel dat u beschikt over de juiste montage mogelijkheden, maar als u het lijstje bovenaan goed volgt kant dit bijna niet misgaan!

Dus schroomt u vooral niet om naar GYZS.nl te komen en daar al uw vragen te stellen om het juiste product te bestellen!

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.