Waarom een stootvoegrooster (bijenbekje) plaatsen?

Merkt u ineens dat er plotseling wespen of bijen in uw huis rondvliegen? Of dat er ineens allergische symptomen naar boven komen terwijl alle ramen en kieren dicht zijn? Het kan zijn dat er ongewenste bezoek is gekomen, maar hoe kan dat? Kijk eens of er rondom uw huis misschien wel meer bijen of wespen rondvliegen. Probeer er eens één te volgen en te kijken waar die heen gaat. Het kan zomaar zo zijn dat ze opzoek zijn naar gaten in uw huis, zoals de stootvoegen in uw huis.

Open stootvoegen zijn bij elk huis wel te vinden maar waarom hebben we dat? Antwoord is vrij simpel: stootvoegen zijn essentieel voor ieder huis. Dankzij de stootvoeg ontstaat er ventilatie voor binnen de spouw en kan er vocht worden afgevoerd zodat de spouw met isolatie en binnenmuur droog blijft. Helaas kunnen deze open stootvoegen wel nadelen met zich meebrengen, namelijk ongedierte. Stootvoegen zijn groot genoeg voor ongedierte om zo uw huis binnen te treden. Dit is een groot probleem voor de bewoners die misschien wel last hebben van allergieën, maar ongedierte kan ook veel schade aanrichten in uw huis. Om dit te voorkomen kunt uw het beste stootvoegroosters plaatsen, dit is een eenvoudige en goedkope oplossing, zeker als u dit afzet tegen de kosten van het verwijderen van ongewenste insecten en ongedierte uit uw spouwmuur.

 

Waarom kiezen voor een bijenbekje?

Het is noodzakelijk om de stootvoegen in uw huis open te houden zodat de binnenmuur ten alle tijden droog blijft. Een stootvoegrooster is ervoor gemaakt om de ellende buiten te houden en uw huis evengoed te ventileren, er kan immers nog steeds lucht door de stootvoeg. Er zijn veel manieren om stootvoegen te dicht te maken, maar de stootvoegroosters van het merk Bijenbekje zijn de meest populaire stootvoegroosters. Dit komt omdat een bijenbekje heel gemakkelijk te gebruiken is, waar het bij veel kunststof roosters nog wel eens kan voorkomen dat ze spleetjes hebben van 5mm groot waardoor er toch ongedierte doorheen kan. Wespen en ander ongedierte kan uw huis dan nog steeds in. Een Bijenbekje heeft een spleet heeft van 2,5mm, klein genoeg om ongedierte buiten te houden. De stootvoeg ventileert uitstekend en eventuele vocht kan dan nog steeds naar buiten vloeien.

Dus hoe ziet een bijenbekje eruit? Het is zoals de naam het al beschrijft: een bijenbekje! Het is een klipje van RVS 316 kwaliteit dat aan beide kanten tandjes heeft zodat het ongedierte niet binnenshuis kan komen en de stootvoegen tegelijkertijd goed geventileerd houdt. Een Bijenbekje heeft ook nokjes waardoor plaatsing op juiste diepte makkelijk is en steunvlakjes waardoor achteraf voegen ook mogelijk is.

Voordelen van bijenbekjes:

 • Diervriendelijke manier van ongedierte weren
 • Past zich aan elk voeg aan
 • Verschillende maten (50mm & 70mm)
 • Geen gereedschap nodig voor plaatsing
 • Duurzaam & RVS
 • Geen onderhoud nodig
 • Voorkomt wespen, bijen, muizen en ander ongedierte in de spouwmuur
 • Past zich mooi aan met voegmateriaal

Nadelen van bijenbekjes:

 • Geen bijenbekjes plaatsen waar ongedierte nog zijn, deze blijven dan zitten in de spouwmuur
 • Eenmaal geplaatst zijn de bijenbekjes lastig weer te verwijderen

Problemen door ongedierte

Ongedierte zoals bijen, wespen en hoornaars kunnen nesten maken rondom de stootvoegen en in de spouwmuur. Wanneer dit gebeurt ontstaat er veel schade en problemen in de woning omdat bijvoorbeeld de opgehoopte vocht geen kant op kan. Er is ook een kans dat wanneer er zich een wespennest bevindt in de spouwmuur dat dat moeilijk tot helemaal niet meer te verwijderen is. Als een stootvoeg groter is dan 8 millimeter kunnen ook muizen in de stootvoegen komen en wanneer ze eenmaal gewend zijn deze weg te nemen zullen er meerdere muizen volgen en zo ontstaat er een muizenplaag in uw huis. Muizen kunnen nare geuren, uitwerpselen en schade achterlaten in of rondom uw huis.

Ook in uw werkomgeving kan ongedierte last brengen, niet alleen voor uzelf maar ook voor mogelijke klanten. Wespen of hoornaars die plotseling rondvliegen kunnen uw collega’s, uzelf of klanten een ongemakkelijk gevoel geven en narigheid meebrengen.

Voorkomen is beter dan genezen

Ongedierte zoals bijen, wespen en muizen zijn voorbeelden van ongedierte dat u absoluut wilt voorkomen omdat ze snel van een klein probleem juist een heel groot probleem kunnen veroorzaken. In de warmere seizoenen zult u merken dat wanneer uw huis eenmaal goed warm is u weleens merkt dat er plotseling wespen in uw huis rondvliegen. Wanneer dat zo is komen ze hoogstwaarschijnlijk via de stootvoegen mits u alle openingen zoals ramen en deuren dicht heeft.

Bijen in uw spouwmuur

Het is niet toegestaan om in Nederland bijen te bestrijden. Bijen zijn een beschermde diersoort en het is alleen toegestaan om de bijen door een imker te laten weren of verwijderen. Ga nooit zelf de bijen proberen te verwijderen, want bijen zullen dat zien als een bedreiging en zullen u dus aanvallen. Het is vele malen effectiever om überhaupt te voorkomen dat de bijen de spouwmuur in kunnen komen. Want wanneer bijen door de stootvoeg proberen te vliegen en in de spouwmuur gaan nestelen is het vaak al te laat en moeten de bijen professioneel verwijderd worden.

Wespennest voorkomen

Wespen die in uw huis rondvliegen kunnen paniek veroorzaken bij familieleden of bij bedrijven en de werknemers. Een wespensteek is erg pijnlijk en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Het is echt geen goed idee om zelf een wespennest te verwijderen, omdat de wespen erg agressief kunnen worden en uw vaak zullen aanvallen en steken. Dus als ze eenmaal een plekje hebben gevonden en genesteld zijn in de muur, is er helaas geen andere oplossing meer dan ze door een erkend bedrijf te laten verwijderen.

Voorkom een muizenplaag

Bij muizen is het iets anders want consumenten gebruiken graag muizengif om zo van de muizen af te komen. Maar omdat de regering in de nabije toekomst juist minder gif of helemaal geen gif meer wil toestaan bij het verdelgen van muizen, is het nu juist goed om deze plagen te voorkomen.

Het is bij iedere woning zeker een aanrader om deze bijenbekjes te plaatsen omdat het niet alleen maar een goed alternatief is, het is ook een diervriendelijke manier om deze beestjes buiten te houden.

Hoe plaatst u een bijenbekje?

Een bijenbekje plaatsen is zeer eenvoudig en kan op meerdere manieren gedaan worden:

 • Het kan bijvoorbeeld tijdens het metselen geplaatst worden
 • Achteraf, dat is meestal goedkoper en makkelijker
 • Voor het voegen plaatsen, dit voorkomt last tijdens het voegen vanwege de open stootvoegen en laat een mooi resultaat achter

Bijenbekjes kunt u ook plaatsen in bestaande gebouwen en huizen zonder gereedschap!
Als u achteraf een bijenbekje wilt plaatsen hoeft u het alleen in te drukken met uw vingers en in de stootvoeg te plaatsen. Doordat het bijenbekje aan de achterkant taps toeloopt, voorkomt dat problemen met cement resten en zal het bijenbekje zich automatisch aanpassen aan de stootvoeg na het plaatsen, zelfs als het bijenbekje niet perfect geplaatst is.

 

Bijenbekjes zijn de enige roosters die aan de buitenkant een plat oppervlakte vormen. De normale kleur (standaard RVS) van het bijenbekje past vaak mooi bij het voegmateriaal van de meeste huizen. Maar een andere goede optie is de gekleurde versie van een bijenbekje die exact overeenkomt met de kleur van de voegen. Deze versies zijn ook gemaakt van roestvrij staal en zijn daarbij ook voorzien van een hoogwaardige poedercoating.

Wanneer het bijenbekje geplaatst is kunt u uw rug toe keren omdat het bijenbekje het gehele jaar goed van pas komt. Wel is het handig om af en toe te controleren of alles nog goed op zijn plaats zit, maar dit hoeft geen regelmatige check-up te zijn. Een of twee keer per jaar is vaak voldoende.

Waar koopt u bijenbekjes?

Nu u wat meer weet over bijenbekjes en weet hoe belangrijk deze kunnen zijn, neemt u dan gerust een kijkje in het assortiment van GYZS.nl om de perfecte bijenbekjes voor uw huis te vinden. GYZS.nl biedt hier een groot assortiment aan bijenbekjes met verschillende maten, soorten kleuren. Op GYZS.nl kunt u op RAL nummers zoeken naar het geschikte bijenbekje zodat het bij uw voegmateriaal en de uitstraling van uw huis past.

Bekijk hier alle bijenbekjes in het assortiment van GYZS >

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice en vul onderstaand formulier in.

  [recaptcha]