Welke schroef moet ik gebruiken? Lees hier een aantal tips!

Vind de juiste schroef voor elke klus? Lees hier meer!
Alvorens je begint met de klus is het van belang dat je de perfecte schroef vindt voor jouw werkzaamheden. De juiste schroeven kiezen is wel degelijk van belang voor het behalen van het gewenste resultaat.

  1. Bepaal de juiste maat
  2. Vind de juiste schroefkop
  3. Vind de juiste schroefbit

1. Hoe bepaal ik de juiste maat?

Je raadt het al, de juiste lengte van de schroef wordt vooral bepaald door de dikte van het materiaal waar je in wilt gaan schroeven. Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang. De afmetingen van schroeven worden altijd aangeduid op de volgende manier; “diameter van de kop x lengte van de schroef”.

2. Hoe weet ik welke schroefkop ik nodig heb?

Zodra je de juiste lengte hebt bepaald bij stap 1, is het zaak om de juiste kop te kiezen voor jouw schroef. Wil je gaan voor een mooie en strakke afwerking of is het vooral van belang dat de verbinding erg sterk is? Hieronder vindt je de verschillende soorten schroefkoppen.

Platkop schroefkop

platkop schroef

Wil je 2 houten onderdelen aan elkaar bevestigen? Gebruik dan een platkopschroef. De kop verzinkt in het hout, hierdoor is de afwerking mooi en steekt de schroef niet uit het oppervlak. Bij zachte houtsoorten zoals vurenhout, draai je de platkopschroef gemakkelijk vast. Hierbij is voorboren niet nodig. Bij hardere houtsoorten is voorboren wel aan te raden om ervoor te zorgen dat de schroef mooi verzinkt en te zorgen dat het hout niet splijt of barst. Bij het voorboren is het van belang een kleinere diameter boor te gebruiken dan de schroef zelf. Door voor te boren wordt er ruimte gemaakt in het materiaal voor de schroef. Voorbeelden van klussen die je met een platkopschroef uit kunt voeren: een houten bankje monteren, vlonders monteren.

Cilinderkop schroefkop

cilinderkop schroef

Een cilinderkop kan eenvoudig in hout verzonken worden en de schroef is dankzij de kleine kopdiameter bijna onzichtbaar. Door de geringe splijtvorming bij het inschroeven van de kop zijn de cilinderkoppen vooral populair in de houtbouw of bij toepassingen voor terrassen.

Bolkop schroefkop

bolkop schroef

Deze schroeven hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een bolle kop. Dit betekent dat je de schroef blijft zien boven het oppervlak. Het schroefdraad van dit soort schroeven loopt niet helemaal door tot de kop hierdoor zal het materiaal stevig vastzitten wanneer de schroef vastgedraaid is. Omdat dit hierdoor strak tegen het materiaal zit na het schroeven is het niet nodig om een verzinking te maken waar de schroef in kan vallen. De bolkop schroef wordt meestal gebruikt bij het monteren van meubels of andere werkstukken met als doel dat het er mooi uit moet zien. Vaak zijn de bolkop schroeven voorzien van een gleufkop.

Lenskop schroefkop

lenskop schroef

Monteer je zelf meubels of decoratieve werkstukken, dan is het verstandig om een lenskop schroef te gebruiken. De kop van de schroef loopt schuin af waardoor deze deels in het hout valt wanneer je deze vastschroeft. De bovenkant van de schroef is voorzien van een bolling. Dit geeft de gewenste sierlijke afwerking in bijvoorbeeld houten lijsten en plinten.

Tellerkop schroefkop

tellerkopf schroef

Een tellerkopschroef heb je nodig bij grote constructies waarbij zware houten balken gebruikt moeten worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een tuinhuisje of een veranda. Doordat deze schroef is voorzien van een plat schijfje aan de onderkant van de schroefkop, maakt deze schroef een groter contactoppervlak met zijn ondergrond. Dit betekent dat zwaardere materialen stevig vast blijven zitten door de hogere treksterkte.

3. Vind de juiste schroefbit

Voor de juiste schroefbit is het van belang om te kijken naar de aandrijving van de schroef. Indien je namelijk de verkeerde bit gebruikt bij de schroef, dan bestaat er de kans dat je de schroef beschadigd en misschien wel onbruikbaar maakt. De meest voorkomende soorten aandrijving zijn de kruiskop, pozidriv, sleufkop, torx en hex. Welke aandrijving de schroef heeft staat aangegeven op ieder doosje schroeven.

logo gyzs