Maak kennis met circulair bouwen

Circulair bouwen is het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen in nieuwbouw. Hiermee kan duurzaam gebouwd worden wat er voor zorgt dat er een kleinere milieu impact is. Volgens het nationale beleid van Nederland is het de bedoeling dat Nederland in 2050 volledig circulair gaat. Door deze volledig circulaire economie in 2050 wordt het nu al steeds belangrijker om bezig te zijn met circulariteit.
Omdat er van alle grondstoffen een beperkte voorraad aanwezig is op aarde, en deze uiteindelijk op zal raken, is het heel belangrijk dat er hergebruikt wordt. Zo ook in de bouw, waar een gigantisch deel van de gebruikte grondstoffen in Nederland naar toe gaat. Dit is namelijk meer dan de helft van alle grondstoffen die gebruikt worden in Nederland.
Om deze reden is bouwen met gebruikte materialen al enorm belangrijk. Dit gebeurt in de praktijk ook al heel veel, zo is bijna 38 procent van de gebruikte materialen in de bouw gerecycled. Ter vergelijking met het gemiddelde van alle bedrijfstakken van 15% is dit heel veel.

Boy Limmen is een groot begrip in Schagen en omgeving, waar GYZS gevestigd zit. Boy Limmen is een sloopbedrijf, wat zich de laatste jaren steeds meer bezig houdt met duurzaam bouwen, om zo bij te dragen aan de circulaire bouweconomie. Een sloopbedrijf klinkt grof, het is vanzelfsprekend niet zo dat het bedrijf alles wat los en vast zit met de grond gelijk maakt. In plaats daarvan demonteert het bedrijf zorgvuldig herbruikbare onderdelen om deze een tweede of derde leven te geven. Samen met Boy Limmen gaan wij ons steentje bijdragen aan het streven naar een 100% circulaire bouw en een gesloten kringloop.
Dit willen wij gaan doen door hergebruikte materialen aan te bieden, welke nauwkeurig geselecteerd zijn op functie en uiterlijk. Hierdoor bieden wij u nette onderdelen die niet nieuw zijn, maar wel makkelijk geschikt zijn voor een tweede gebruikt. Zo maken we het mogelijk dat u de kwaliteit die u van ons gewend bent krijgt in een hergebruikt jasje. Zo scheidt Boy Limmen bij het slopen van huizen opnieuw bruikbare elementen van het restafval, en kunnen wij u deze producten aanbieden.
De afdeling binnen Boy Limmen die zich bezig houdt met het hergebruiken van bouwproducten noemen zichzelf De heren van demonteren. Zoals de naam al zegt is deze groep heren verantwoordelijk voor het scheiden van herbruikbare producten tijdens het sloopproces. Een aantal voorbeelden die zij geven zijn: een scharnier uit een ingestorte boerderij, die nu in een nieuwbouwhuis is gebruikt, of een lamp uit een oude fabriekshal, die nu in de bedrijfskantine hangt.
Een voorbeeld van een klus die zij uitgevoerd hebben is het demonteren van een boothuis aan het kanaal bij Alkmaar, waar zij het hardhout gebruikt hebben om een mountainbike parcour te maken wat nu in de duinen van Schoorl ligt.

Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie (TT CBE) adviseert het rijk over wet- en regelgeving en werkt samen met het Platform CB 23 aan sectorbrede afspraken rond circulair bouwen. De doelen hierin zijn:
- 2050 een volledig circulaire bouweconomie
- 50% van de einddoelstelling is in 2030 gerealiseerd
Tijdens veel projecten heeft de organisatie of opdrachtgever bepaalde eisen in de voldoening van circulair bouwen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een opdrachtgever aangeeft dat 30% van de gebruikte materialen hergebruikt moet zijn. Het is hier dan belangrijk om te kijken bij welke materialen hoeveel procent hergebruikt moet zijn.
Daarnaast geldt er sinds juli 2021 een grenswaarde van 0,8 MPG. MPG staat voor milieuprestatie gebouwen. Verder is een belangrijke indicator van de milieubelasting van materialen de MKI. Dit is de MilieuKosten Indicator. Deze indicator staat niet vastgesteld in de wetgeving, maar opdrachtgevers kiezen wel vaak een lagere MKI boven een hogere MKI.
Het is natuurlijk niet zo dat circulair bouwen enkel voor bedrijven is weggelegd. Circulair bouwen komt namelijk ook kijken bij consumenten. Als je als consument bijvoorbeeld voor een schuurtje een deurdranger zou willen hebben, is een nieuwe vaak relatief duur. Zo kost een nieuwe deurdranger al snel 100 euro. Voor een paar tientjes kunt u een hergebruikte deurdranger kopen die precies dezelfde functie biedt. Zo bespaart u niet alleen geld, maar draagt u ook bij aan de besparing van grondstoffen.
In ons circulaire assortiment vindt u artikelen als scharnieren, sloten, deurkrukken en deurdrangers. Zo bieden wij bijvoorbeeld ook hergebruikte deurdrangers van de A-merken Geze en Dorma. Wij streven er naar om ons cradle to cradle assortiment zo ver mogelijk uit te breiden. Zie hierboven voor een paar voorbeelden van circulaire producten, of ga door naar de pagina met ons volledig hergebruikte assortiment.
Als u nog vragen heeft met betrekking tot onze mogelijkheden binnen circulair bouwen, of u nou consument of professional bent, kunt u altijd contact opnemen met onze verkoopspecialisten via 0224-212026. Of kom gerust een keer langs tijdens onze openingstijden. De koffie staat letterlijk klaar voor u!