Meerpuntsluitingen (463)

Meerpuntssluitingen worden steeds vaker toegepast in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Als de Specialist in Hang- en Sluitwerk verkoopt Gyzs een groot assortiment aan meerpuntssluitingen, van gerenommeerde merken als Buva, Hmb en Nemef. Zowel krukbediend als sleutelbediend en in verschillende PC-maten en lengtes.

Meerpuntssluiting kopen

Dit grote aanbod maakt het niet altijd makkelijk om de juiste sluiting te kiezen, maar bij GYZS zijn we je altijd graag van dienst om te vinden wat je zoekt. Onze verkoopadviseurs staan u graag te woord. Indien het product op voorraad is en voor 16:30 besteld is wordt de sluiting dezelfde dag nog verzonden.


Lees verder

Toon filter

Rooster Lijst

32
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. ...
 5. 13

Toon filter

Rooster Lijst

32
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. ...
 5. 13

MeerpuntsluitingenWelke meerpuntsluiting heb ik nodig?
Bij het kiezen van de juiste meerpuntsluiting zijn een aantal afmetingen en specificaties belangrijk om te weten:

 • Hoogte van de deur
 • Draairichting van de deur
 • PC maat
 • Doornmaat
 • Voordeur of achterdeur
Hoogte van de deur:

Draairichting van de deur:

De draairichting bepalen van een slot of deur is helemaal nog niet zo eenvoudig. Er gelden bepaalde Normen die aangeven of een deur of slot links of rechts draaiend is. Zo zijn er bijvoorbeeld al leveranciers die de Duitse DIN norm hanteren. Maar er zijn ook bedrijven die vasthouden aan een Nederlands of Europese NEN norm. En dat maakt het lastig. Want zo kan het dus betekenen dat een deur linksdraaiend is voor de Duitse Norm en rechtsdraaiend is volgens de Nederlandse NEN norm.

Bij GYZS.nl hanteren wij overal de Duitse DIN norm.

Hoe bepaal ik de draairichting?
Binnen Nederland geldt een soort van praktijkregel. Wanneer je bij een dichte deur de scharnieren ziet zitten, draait de deur altijd naar je toe.
Als het scharnier dan links zit, dan is het een LINKSDRAAIENDE deur (DIN Links). De sluiting van de deur zit dan rechts. Dit noemen we dan RECHTSSLUITEND (RS)
Als het scharnier rechts zit, dan is het een RECHTSDRAAIENDE deur (DIN Rechts). De sluiting van de deur zit dan links. Dit noemen we dan LINKSSLUITEND (LS).

Deze praktijkregel volgt dan de Duitse DIN Norm.

TIP: “als u met uw rechterhand de deur open doet, dan is dit vaak een rechtsdraaiende deur. Gaat u met u linkerhand naar de deur toe, dan is de deur vaak linksdraaiend”

Vaak zie je ook nummers 1 t/m 4 staan bij artikelen waar wordt gesproken over draairichting. Die nummers komen overeen met een draairichting. Hieronder ziet u hoe u die nummers moet interpreteren.
Nummer 1 en 3 zijn Din Links. Nummers 2 en 4 zijn Din Rechts.
 

Draairichting meerpuntsluiting
Voor scharnieren zijn alleen de draairichting 1 en 2 van belang, want 1 komt overeen met 3, en 2 met 4.
Bij een slot zijn in bepaalde gevallen wel alle vier de varianten mogelijk. De afgebeelde tekening laat bijvoorbeeld een deur met draairichting 1 of 3 zien: Wanneer je de deur naar je toe opent zitten de scharnieren links. Volgens de Nederlandse NEN-norm (NEN 270:1969) wordt deze draairichting “rechts” genoemd, maar volgens de Duitse DIN-norm “links”. Dit kan dus van invloed zijn.


PC Maat:

De PC maat (beter bekend als de hart op hart afstand h.o.h.) is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Omdat dit ook het hart van bijvoorbeeld een WC slot kan zijn die bezet/vrij aangeeft wordt deze maat meestal gewoon de afstand genoemd.
De afstand van het slot is voor een groot deel afhankelijk van waar deze gebruikt wordt. Vaak bij woningbouwsloten is de PC maat 55mm. Voor zwaardere sloten en veiligheidsloten is dit meestal 72mm. Let op: in België en Frankrijk worden er andere maten gehanteerd, mocht u net een deur uit Frankrijk besteld hebben kunnen de maten afwijken.

Doornmaat:

De doornmaat van een slot is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat van het slot tot het hart van het krukgat en/of cilindergat. Sloten zijn veelal in standaard doornmaten leverbaar, maar ook op bestelling in veel uitlopende maten. Wel lopen deze maten altijd stapsgewijs op met stappen van 5mm. Voor bijvoorbeeld een projectslot geld een standaard maat van 60mm. En die van een woningbouwslot heeft als standaardmaat 50mm. Let op: ook hier geld dat bij buitenlandse deuren de maten kunnen afwijken.

In oudere gebouwen/verpleegtehuizen etc. zijn grotere maten vaak gewenst, maar ook bij gebruik van bijvoorbeeld een grotere deurknop. De afstand tussen de deurpost en de deurknop kan erg beperkt zijn zodra de deur geopend moet worden bij naar binnen draaiende deuren. (lees blog: binnen/buiten draaiende deuren)


Voordeur of achterdeur: