Helaas kan er brand uitbreken op je klus. Daarom is een brandblusser op de werkplek nooit een overbodige luxe. Veiligheid gaat altijd voorop.
Brand kan ontstaan op 101 manieren. En dus zijn er ook verschillende soorten brandblussers. Bij GYZS verkopen we schuimbrandblussers en poederbrandblussers. Op de fles kun je altijd zien onder welke brandklasse de brandblusser valt. De brandblussers bij GYZS vallen onder deze brandklassen:
Je brandblusser goed onderhouden kan van levensbelang zijn wanneer je hem een keer nodig hebt. Je kunt hier iemand voor inhuren. Maar je kunt het ook zelf doen met een beetje knowhow. Het onderhoudt bestaat vooral uit het controleren van de drukmeter, het verzegelen van de afsluiter, controle op beschadigingen.
Om te verzekeren dat het blusmiddel naar behoren werkt moet dit zo nu en dan gecontroleerd en (als nodig) vervangen worden. Ons advies, zorg dat dit minimaal 1 keer per jaar gebeurd. Niemand zit te wachten op een brandblusser die je op het moment suprême in de steek laat.
Een poederbrandblusser is een brandblusser die met een speciaal anorganisch zout poeder gevuld is. Klinkt misschien gek, brand bestrijden met zout. Maar het werkt als een tierelier doordat het de brand aan zuurstof onttrekt waardoor het dooft. Een poederbrand wordt ook wel een ABC blusser genoemd omdat het de brandtypes, A, B en C kan dooft. Dat wil zeggen; vaste stoffen, vloeibare stoffen en gassen. (Kijk hierboven voor meer hierover)
Het nadeel van een poederblusser is dat het schade toebrengt aan apparaten en moeilijk schoon te maken is. Ook kan het poeder wat irriteren aan de huid en luchtwegen. Dingetjes om rekening mee te houden dus.
Schuimblussers zijn gevuld met water en schuimmiddel dat de brand afdekt en zuurstof ontneemt waardoor de brand dooft. Schuimbrandblussers zijn geschikt voor Klasse A, B (en soms F) branden en hebben een langere blusduur dan poederbrandblussers. Ook bied het schuim een koelen effect waardoor de brandhaard minder snel opnieuw aanwakkert.
Nadeel aan een schuimbrandblusser is wel dat het blusmiddel kan bevriezen bij lage temperaturen en dat het water corrosie kan veroorzaken omdat het zout bevat. Schuimblussers zijn populair op kantoren en horecagelegenheden maar zijn ook bij mensen thuis terug te vinden.
Brandblussers bieden veiligheid. Maar als je niet weet dat er brand is kun je het ook niet blussen. Rookmelders daarom ook zeker niet iets om op te bezuinigen. En voor kleinere brandjes kan een klusdeken ook een redder in nood zijn door de zuurstoftoevoer af te sluiten. Zonder zuurstof gaat de brand zelf uit.
Stijgt de hitte je een beetje naar het hoofd en kom je er niet uit? Onze klantenservice helpt je uit de brand. Als er vragen zijn stuur gerust een bericht naar onze klantenservice. Via mail, WhatsApp of door te bellen.
Elke werkdag van 8:30 tot 17:00!