Taatsdeurscharnieren of Taatsscharnier?

Taatsdeurscharnieren

Taatsdeurscharnieren

“Ik heb niet zolang geleden een bestelling gedaan via GYZS.nl. Ik wilde graag een taatsdeur plaatsen in mijn huis en dankzij GYZS.nl is dit gelukt! Samen met mijn man waren wij op zoek naar taatsdeurscharnieren met een maximaal deurgewicht van 100kg. Wij hebben de taatsdeur zelf gemonteerd. Anders hadden wij zeker iemand moeten inhuren voor montage van de taatsdeur maar dat was gelukkig niet nodig. Natuurlijke hebben wij advies gevraagd of het wel een klusje was dat wij zelf konden doen. Wij belden naar GYZS.nl voor advies over het monteren van het taatsscharnier. De verkoopadviseur heeft zijn tijd genomen om ons te helpen en heeft ons uitgelegd hoe wij het zelf konden doen. Dankzij hem is het ons gelukt! We zaten te twijfelen over de ODB-100 en de Argento Pivotica Pro. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de Argenta Taatsdeurscharnier Pivotica Pro 100kg en zijn heel erg tevreden met de resultaten. De deur opent en sluit soepel en het geeft een strakke uitstraling in ons huis!”

Een taatsdeur wordt ook wel een pivotdeur genoemd. Bij een taatsdeur worden de scharnieren aan de boven- en onderkant van de deur gemonteerd en zijn nauwelijks te zien. Een scharnier is een onderdeel waaraan de deur draait. Bij een taatsdeur wordt het scharnier boven en onder de deur gemonteerd, veelal op een kwart van de deur of in het midden, hierdoor draait de deur om een verticale as. Het draaipunt zit dus niet op het einde van de deur zoals bij een normale deur. Dit betekent dat de deur tot zo’n 150° kan draaien, zowel naar binnen als naar buiten. Er zijn ook taatsdeurscharnieren met een vasthoudstand waardoor de deur op 90° opengehouden kan worden. De populariteit van taatsdeuren winnen steeds meer terrein door zijn moderne uitstraling en zeer ruime toepassingsmogelijkheden ten opzichte van traditionele deuren. Er zijn geen kozijnen nodig waardoor de montage eenvoudiger is, ideaal voor grote en zware deuren.

Met een taatsscharnier gaat het openen en sluiten van dergelijke deuren soepel en gemakkelijk, ook zijn er taatsscharnier en waarbij de deur zich automatisch sluit. 

Door eenvoudige bevestigingsmethoden kunnen taatsdeuren in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten worden toegepast. Taatsdeurscharnieren zijn geschikt voor iedere type deur met een minimale dikte van 40mm.  Taatsdeuren geven een lichte en ruimtelijke uitstraling aan uw huis. Taatsdeuren worden vooral toegepast als binnendeuren, maar een Taatsdeur als buitendeur is ook zeker mogelijk zonder extra bouwkundige voorzieningen in de vloer of het plafond.

De Frits Jurgens taatsdeurscharnieren kunnen deuren tot wel 500 kg dragen.

De ODB-100 taatsscharnier is het beste alternatief voor de wat duurdere Frits Jurgens als ook de Argenta Pivotica Pro. In november/december 2019 is er ook een nieuwe bovenspeun beschikbaar waardoor de montage (net als bij de Argenta) nog eenvoudiger wordt. De ODB-100 serie is een taatsscharnier welke geschikt is voor pivoterende binnendeuren tot een maximaal gewicht van 100kg. Het is een zeer compact systeem. Vergelijkbaar met de Argenta Pivoctica pro. Het kan toegepast worden voor nieuwbouw en renovatie. Het scharnier wordt namelijk geplaatst in de deur waardoor montage in de vloer een stuk eenvoudiger is. Het is dus ook een optie als uw woning is voorzien van vloerverwaring bijvoorbeeld. 

De ODB-100 taatsdeurscharnier kan geleverd worden in iedere ral-kleur. Bij GYZS.nl leveren we naast de standaardversie ook de zwarte, goude en witte uit voorraad. 
ODB-100kg Taatsdeurscharnier als alternatief voor Argenta Pivoctica Prozwart taatsdeurscharnier ODB-100Zwit taatsdeurscharnier ODB-100Wgoud taatsdeurscharnier ODB-100G


De deur kan in beide richtingen geopend worden tot 150 graden en heeft een vasthoudstand op 90 graden. Dankzij de actieve sluitdemping komt de deur bij het sluiten steeds perfect tot het nulpunt waardoor de deur volledig in lijn met de wand staat zodat het strakke design van de wand gewaarborgd blijft.

De ODB-100 Taatsscharnier voldoet aan de EN 1154 norm voor deursluiters. De ODB-100 is ook beschikbaar in brandwerende versie tot 30 minuten mits toegepast met brandwerende plaatjes. 

 • Maximale deurgeweicht: 100kg
 • Maximale deurhoogte: 3000mm
 • Maximale deurbreedte: 950mm
 • Minimale deurdikte: 40mm

Extra technische gegevens.

 • Getest volgens DIN EN 1154 op 500.000 cycli
 • Sluitkracht 3
 • Instelbaar +/- 3mm
 • Instelbare sluitsnelheid


Wat zit er in de verpakking?

 • Montagehandleiding
 • Taatsdeurscharnier ODB-100
 • Verstelbare bovenspeun inclusief kozijnsteun
 • Vloerplaat inclusief afdekkap
 • Afdekplaat scharnier
 • Bevestigingsset pluggen en schroeven

Verschillende uitvoeringen:
 Taatsdeurscharnier ODB-100

ODB-100

De ODB-100 biedt u de complete set om uw taatsdeur tot leven te wekken. Dit pakket heeft de verstelbare bovenspeun inclusief kozijnsteun. Deze set is beschikbaar in de kleuren grijs, zwart, wit en goud. Het verschil tussen de ODB-100 en ODB-100S is dat bij de ODB-100 er een stuk meer ingefreesd moet worden.

 Taatsdeurscharnier ODB-100S1

ODB-100S1

De taatsdeurscharnierset ODB-100S1 wordt geleverd zonder deurdeel. Dit is handig voor bedrijven of doe-het-zelfers die zelf al een bovenspeun voor het deurdeel hebben en dus alleen het kozijndeel nog nodig hebben. Deze set is in de kleuren zwart en grijs beschikbaar.

 Taatsdeurscharnier ODB-100S2

ODB-100S2

De ODB-100S2 biedt u enkel de taatsscharnier en vloerplaat. De bovenspeun zit er dus niet bij inbegrepen. U moet dus zelf de montage aan de kozijn en deur regelen. Daarnaast is deze set in zwart en grijs te verkrijgen.

 Taatsdeurscharnier ODB-100S3

ODB-100S3

De set ODB-100S3 heeft het volledige pakket met vaste bovenspeun. De bovenspeun is dus niet verstelbaar, let hier op bij het in frezen. De ODB-100S3 is in de kleuren zwart en grijs beschikbaar.


De Frits Jurgens taatsdeurscharnieren zijn door gebruik van zeer hoogwaardige materialen vrijwel onderhoudsvrij. Het taatsdeurscharnier en plafondplaat, bovenspeun, vloerplaat en de benodigde bijgeleverde montagemiddelen zijn uit RVS vervaardigd.

 • Maximale draagvermogen is 500kg.
 • Minimale deurdikte is 40mm.

Systeem 1 van De Frits Jurgens zijn compacte taatsdeurscharnieren met als functie om 360° vrij draaibaar, zowel links- als rechtsom zijn eigen as te kunnen draaien. Systeem 1 heeft geen vastzetstanden of sluitfuncties. De combinatie met een deurkozijn is mogelijk, maar dit reduceert de rotatie van de deur tot slechts 90°.

Systeem 3 van Frits Jurgens zijn taatsdeurscharnieren geschikt voor brandwerende, geluidswerende en inbraakwerende deuren uit tocht- en vochtwerende of wind- en waterdichte profielen. Dit taatsdeurscharnier staat ook bekend om 360° vrij draaibare uitvoering, met als extra bij 1 type een vastzetstand op 0°, 90°, 180° en 270°. Daarnaast heeft dit taatsdeurscharnier een zelfsluitende functie. De combinatie met een deurkozijn is niet mogelijk.

Systeem M van Frits Jurgens heeft een zeer strak design en is het nieuwste model taatsdeurscharnier. Een uitgebalanceerde demping, ook wel soft close, rotatie van 180° en vastzetstand op 0°, 90° en -90°. De combinatie met een deurkozijn is mogelijk, maar dit reduceert de rotatie van de deur tot slechts 90°.

Taatsdeurscharnieren van Argenta zijn zeer bekend in Nederland en België. De Argenta Pivotica taatsscharnier wordt in de deur ingebouwd waardoor het scharnier vrijwel onzichtbaar is. Ook een Argenta Pivotica taatsdeurscharnier kan worden toegepast in zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. Uiteraard compleet geleverd met alle benodigdheden en bevestigingsmaterialen.

 • Maximale deurgewicht: 100 kg
 • Maximale deurhoogte: 3000mm
 • Minimale deurdikte: 40mm

De JNF Taatsdeurscharnier is een onzichtbaar scharnier voor pivot deuren tot een gewicht van 100kg. Net als alle andere taatsdeurscharnieren is ook deze zeer eenvoudig te monteren en kan eveneens worden toegepast in zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. De deur kan in beide richtingen geopend worden tot 150° en heeft een vasthoudstand op 90°. Het grootste verschil zit hem in de fijn afstelling tot 3mm.   Een prima taatsdeurscharnier voor een krapper budget.

Het JNF taatsdeurcharnier is goedkoper vergeleken met de de Frits Jurgens en de Argenta taatsdeurscharnier.

 • Dit scharnier is verstelbaar (3mm).
 • Maximale deurgewicht: 100 kg
 • Maximale deurhoogte: 3000mm
 • Maximale deurbreedte: 1000mm
 • Minimale deurdikte: 40mm
Algemene voor- en nadelen van taatsdeurscharnieren. 
 • Stijlvol
 • De techniek is weggewerkt in de taatsdeur, vrijwel onzichtbaar
 • Voor alle soorten deuren toepasbaar
 • Eenvoudige installatie
 • Kan toegepast worden aan nieuwbouw en renovatie
 • Geschikt voor gangbare en bovengemiddelde deurformaten
 • Automatische sluitfunctie
 • Grotere deuropening
 • Een lichte en ruimtelijke uitstraling aan uw huis
Nadelen
 • Altijd een open ruimte rondom de deur bij toepassing zonder deurkozijn. (Dat is overigens op te lossen met toch- en/of borstelprofielen)
GYZS.nl

Heeft u interesse in een taatsdeur of taatsdeurscharnier? - Wilt u informatie, advies of een offerte aanvragen? - Neemt u dan gerust contact met ons op via nr. 0224-212026. Onze verkoopadviseurs helpen u graag verder.