Hoe moet ik een cilinder opmeten?

Cilinder opmeten, hoe moet dat?

Het opmeten van een cilinder lijkt wellicht eenvoudig, maar is dat in de praktijk niet.
Je kunt niet zomaar een profielcilinder kopen en dan de maten maar even gokken.
En als u niet precies weet wat er bedoelt wordt met 30/30 of 30/35, dan is het verstandig om dit artikel te lezen.

Cilinder opmeten moet nauwkeurig

Een cilinder meten moet nauwkeurig. Doet u dat niet dan bestaat de kans dat u cilinder langer is dan uw deurbeslag. Als dit gebeurt dan steekt de cilinder uit uw beslag en is het voor een inbreker eenvoudiger om cilinder open te breken. Het is daarom belangrijk dat u uw cilinder nauwkeurig op meet.

Hoe meet ik mijn cilinder op?

Profielcilinder 30/30
Profielcilinder 30/30

Een standaard cilinder, bij een deurdikte van 40mm is 30/30, zoals u hier links op de foto kunt zien.In het midden van de cilinder bevindt zich de stelschroef. Hiermee maakt u de cilinder vast in de deur. De totale lengte van de cilinder is bij 30/30 dus 60mm.
Het is wel van belang dat u goed oplet wat de binnenzijde en de buitenzijde van de cilinder wordt als u gaat bestellen bij een webshop.

 

Verschillende maten beslag en deurdiktes

Omdat niet ieder binnen- en buitenbeslag dezelfde maten heeft en ook uw deurdikte kan verschillen, moeten de cilinders dus vaak aan 1 of 2 zijdes verlengd worden. Verlenging van een cilinder kan in stapjes van 5 mm.

Een cilinder meten doet u zo

Het meten van uw cilinder doet u in 5 stappen.

Stap 1 cilinder meten
Stap 1 cilinder meten

U meet altijd van de buitenkant naar het midden van de cilinder. Het midden van de cilinder ziet u bij de rode pijl. Dat is de stelschroef waarmee ud de cilinder vastzet in het slot of deur

 

 

 

 


Stap 2 cilinder meten
Stap 2 cilinder meten

U meet eerst de afstand tussen de deur tot aan de cilindereinde. In het voorbeeld hiernaast is dat 15mm.

In dit voorbeeld hiernaast zit overigens een extra kerntrekbeveiliging of opboorbeveiliging. Deze wordt dus niet meegeteld.

 

 

 


Stap 3 cilinder meten
Stap 3 cilinder meten

Na stap 2 meet u vanaf het midden van de cilinder (dus het midden van de stelschroef) tot aan de kant van de deur.

In dit voorbeeld hiernaast is dat 15mm.

Met de maat uit stap 2 en de maat uit stap 3 heeft u de buitenmaat, namelijk 15+15mm = 30mm

 

 

 


Stap 4
Stap 4 cilinder meten

Bij stap 4 meet u aan de binnenzijde van de deur de afstand van de deur tot aan het einde van de afstand van de deur tot aan het einde van de cilinder.

In het voorbeeld hiernaast is dit dus 10mm.

 

 

 

 


Stap 5
Stap 5

In de laatste stap meet u van het midden van de cilinder (dus het midden van de stelschroef) tot aan de kant van de deur.

In de afbeelding van stap 5 is dat dus 25mm.

Met de maat uit stap 4 en de maat uit stap 5 heeft u de binnenmaat, namelijk 10+25= 35m

De maat van de cilinder die u in dit voorbeeld zou moeten bestellen is dus 30/35.

 

 

In bovenstaand voorbeeld heeft u kunnen lezen hoe u in 5 stappen kunt bepalen welke cilinder u per deur moet bestellen. De cilindermaat is afhankelijk van de deurdikte en de dikte van het deurbeslag. In ons voorbeeld zou u dus een profielcilinder nodig hebben met een binnen maat van 35 en een buiten maat van 30.

Er zijn uiteraard veel verschillende soorten cilinders. Er zijn knopcilinders, staartcilinders, dubbele cilinders en enkele cilinders te verkrijgen. En ook bestaan er cilindersets met een vaste maat die gelijksluitend zijn. Zo kunt u in een keer meerdere dezelfde maat cilinders bestellen die met eenzelfde sleutel geopend kunnen worden. En uiteraard bestaan er ook hele speciale cilinders zoals elektronische cilinders bijvoorbeeld.

Er bestaan ook hulpmiddelen om uw cilinder op te meten. Een profielcilinderlengtemeter bijvoorbeeld.

Kunt u nu zelf uw cilinder opmeten? Wij hopen in ieder geval van wel na het lezen van dit artikel. Heeft u nog vragen, laat het ons dan weten. Wellicht kunnen we dit artikel uitbreiden of een nieuw artikel maken om uw vraag te beantwoorden.

 

Video opmeten cilinder

In deze video kunt u ook duidelijk zien hoe u een cilinder het beste kunt opmeten.

* Bron foto materiaal: profielcilinder.nl


Misschien bent u ook nog op zoek naar:

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.logo gyzs

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice en vul onderstaand formulier in.

    [recaptcha]