Siliconenkit aanbrengen, zo gaat dat

Mooi afkitten met siliconenkit is best een kunstje, maar met een beetje oefening en de juiste know-how is het een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. In dit blog vertellen we je de kneepjes van het vak zodat ook jij puik kitwerk af kan leveren waar menig technisch professional trots op zou zijn.

Wanneer gebruik je een siliconenkit?

Voordat we je uitleggen hoe je het best kunt kitten met siliconenkit is het misschien handig als we even kort uitleggen wanneer je siliconenkit eigenlijk gebruikt. Een siliconenkit is in het bijzonder geschikt voor sanitaire toepassingen. (Dat is dus dure taal voor badkamers en wc’s voor de leken onder ons) Fun fact, het wordt daarom ook wel eens sanitairkit genoemd.

Siliconenkit is waterafstotend elastisch en heeft schimmelremmende eigenschappen. Ideaal dus voor dit soort vochtige kamers en krochten. Maar ook in de keuken of bij het zwembad bijvoorbeeld is siliconenkit dus de way to go.

Belangrijk dingetje. Siliconen kit is niet overschilderbaar, dus koop de kit gelijk in de juiste kleur. Zoek je naar kit die wel overschilderbaar is? En ga je kitten op minder vochtige plekjes in het huis? Dan is acrylaatkit eerder de kit waar je naar zoekt. Of beglazingskit als je een venster afkit.

Wat heb je nodig?

Oke, nu je zeker weet dat siliconenkit de juiste kit voor the job is kun de boodschappen doen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Om het makkelijker te maken hebben we hieronder een boodschappenlijstje voor je gemaakt.

  • Siliconenkit (best handig)
  • Een kitpistool
  • Een spuit met neutrale zeepoplosing of finisherspray
  • Ontvetter
  • Afplaktape
  • Een stanleymes of glasschraper
  • Een kitstrijker

Siliconenkit aanbrengen

Alle spulletjes in huis? Dan is het nu tijd voor het echte werk. Volg de stappen hieronder en tover jezelf om van kit leek tot *soort van* gecertificeerd kitkoning:

Verwijder de oude kitlaag

We gaan ervan uit dat je dit zelf al bedacht had maar voor de zekerheid zeggen we het toch maar even. Kit nooit over oude kitlaag heen! Ga je kit vervangen? Verwijder de oude kit dan eerst voordat je begint met kitten. Met een glasschraper of stanleymes is deze klus zo geklaard. Ga alleen wel voorzichtig te werk, je wilt natuurlijk niet je ondergrond beschadigen.

Maak je werkvlak goed schoon

Als je wilt dat je kit langer dan 3 dagen mooi blijft raden we je aan om de plek die je gaat kitten eerst even goed schoon te maken voor je begint. Verwijder eerst overgebleven deeltjes oude kit, lijmresten en stof, en maak met een sopje en een ontvetter het oppervalk schoon en vetvrij. Zorg daarna dat het oppervlak weer goed droog is voordat je begint.

Afplakken maar!

Als je dit leest is de kans best groot dat je nog weinig ervaring hebt met kitten, dus we raden je aan om de zijkanten van de kieren en naden af te plakken met afplaktape. Na het aanbrengen van de kitrand kun je het schilderstape weer verwijderen waarna je overblijft met een mooie strakke kitrand.

Wat voorbereidingen vooraf

Tijd voor de laatste paar voorbereidingen voordat we aan de slag gaan:

  • Trek een oud kloffie of werkkleding aan
  • Vul een schaaltje met een neutrale zeep sopje (gewone zeep met citroenzuur kan je kitrand aantasten)
  • Snij het tuitje van de kitkoker open. Hoe meer je afsnijdt hoe breder de kitstrook, zorg dat de kitstrook 1 á 2mm breder is dan de voeg of naad.
  • Monteer de kitkoker in het kitpistool.
  • Pak je kitstrijker of kitlepel erbij als je die hebt.
  • Nu ben je helemaal klaar om te beginnen.
  • Is de voeg of naad die je gaat dichten dieper dan 15mm? Vul het dan eerst op met wat rugvulling om verkeerde hechting van de kit te voorkomen

Tijd om te kitten

Oke nu ben je helemaal klaar om te kitten. Knijp een paar keer in de hendel van het kitpistool en je zult zien dat de kit op magische wijze uit de koker komt zetten. Houd het pistool in een hoek van 45 graden en trek het pistool in een rustige, vloeiende beweging naar je toe.  Knijp in de hendel als je merkt dat er minder kit uit de spuit komt. We raden aan om het eerst te proberen in een onopvallend hoekie of op een stukje karton om aan te voelen hoe de kitspuit werkt. Oefening baart namelijk kunst met kitten.

Om de siliconenkit netjes aan te brengen moet je niet te snel, maar ook niet te langzaam bewegen. Ga je te traag, dan krijg je een hobbelig kitoppervlak en verspil je kit. Gaat je te snel, dan vult de voeg of naad niet goed. De juiste snelheid voel je meestal vanzelf aan.

Ben je klaar met kitten? Dan druk je de onstpanklem van de kitspuit in. Dit zorgt ervoor dat er geen kit meer uit de koker komt. Heb je tijdens het gemorst tijdens het beunen? Zorg dan dat je het met enig tempo weghaalt. Kit is namelijk een stuk makkelijker op te ruimen als je er snel bij bent.

Kit afstrijken

Spuit wat zeepsop op de kitrand en strijk de kitstrook voorzichtig glad. Hiervoor kun je het beste een kitstrijker of kitlepel gebruiken. Je kunt de kitrand ook met je vinger of een zelfgemaakt kitstrijker afwerken bij gebrek aan beter maar dit raden we af. Met een goede kitstrijker of kitlepel werk je een stuk strakker af en loop je minder risico op gezeur achteraf.

De bedoeling is dat je kitrand recht afloopt, een beetje in de vorm van een driehoek dus. De kitrand moet dus niet te hol zijn! Een holle kitstrook kan slecht afwaterend zijn en kan sneller afbrokkelen aan de randen van de strook. Dit kan leiden tot schimmelproblemen en een verkorte levensduur van de voeg. Geen pretje dus…

Tip van GYZS; werk je de kitrand met je vinger af? Druk dan niet te hard op de rand. Zo voorkom je dat je de kitrand te hol maakt.

Verwijder het Schilderstape

Nu alles is afgewerkt kun je beginnen met het verwijderen van het schilderstape. Zorg ervoor dat je dit met beleid doet, en voor de kit droogt. Anders heb je kans dat je de kit mee trekt met je tape of kleine beschadigingen maakt. Dan kun je weer op nieuw beginnen…

Wachten, wachten, en nog eens wachten…

Heb je alles af gekit en het schilderstape verwijderd? Dan zit er helaas niks anders op dan wachten. De siliconenkit moet nu namelijk drogen en dit heeft best wel even tijd nodig. Na 24 uur zal de eerste beschermlaag gevormd zijn. Maar om zeker te zijn van goed resultaat raden we aan om de kit minimaal 72 uur met rust te laten.

logo gyzs

Over GYZS

Bij GYZS halen we onze trots uit het aanbieden van een compleet assortiment in alles (af)bouw. Zo kunnen we de ervaren klusser en technische professional voorzien in alles wat nodig is om de klus te klaren. Maar als we wat verkopen, vinden we ook dat we er wat van moeten weten. Daarom hebben we een uitgebreid team vol bouw experts die alle vragen die je hebt kunnen beantwoorden. Dus zit je met een vraag? stel hem dan gerust aan onze helpdesk. Je bereikt ze makkelijk met een appje of een mailtje. Maar bellen kan natuurlijk ook.

A je to!

[Bel 0224-212026] [Klantenservice@blog.gyzs.nl]