Je vind ze in vele dingen van de fiets tot het skateboard van je kind. Kogellagers zijn een type lager dat veel word gebruikt om een wiel aan de as van een voertuig te bevestigen. Bekijk ons aanbod hieronder
Kogellager zijn (vaak) kleine metalen onderdelen die ervoor zorgen dat twee oppervlakken soepel over elkaar kunnen bewegen. Ga je goed zoeken, dan vind je ze overal in je leven terug. Denk aan je fiets, je auto en je wasmachines bijvoorbeeld. Zonder een kogellager zou het allemaal een stuk minder lekker draaien. Hoe het werkt, en waar je op moet letten. Dat leggen we hieronder uit.
Komen er ergens tijdens het lezen vragen opborrelen? Onze helpdesk vol deskundigen beantwoordt ze allemaal voor je. Neem makkelijk contact met ze op via WhatsApp, email en telefoon.
[Bel 0224-212026] [Klantenservice@gyzs.nl]
Kogellagers zijn machine onderdelen die bestaan uit een binnen en een buitenring met (metalen) balletjes ertussen. De balletjes zitten gescheiden van elkaar zodat ze niet kunnen botsen. De binnenste ring zit vast aan een as die rond draait.
De buitenste ring zit vast aan een behuizing die niet mee draait. De (vaak geoliede) balletjes wordt de wrijving tussen de as en het huis verminderd waardoor een kogellader super snel en soepel kan draaien zonder veel energie te verbruiken.
Tijdens de zoektocht naar de perfecte kogellagers zijn er een paar dingetjes waar je op moet letten. We nemen het met je door:
De maat en het type van een kogellager worden aangegeven met een code die uit letters en cijfers bestaat. Het eerste cijfer of letter(combinatie) geeft het type lager aan. Het tweede cijfer geeft de breedte- of hoogteverhouding weer en het 3e cijfer gaat in op de buitenmiddenlijn en de laatste twee cijfers zeggen wat over de maten van de boring.
Het materiaal van een kogellager bepaalt de sterkte van de lager. Klinkt logisch. Maar het is wel belangrijk want het bepaalt dus ook de levensduur en corrosiebestendigheid. De meest gebruikt materialen zijn staal, RVS en keramiek.
Staal is goedkoop en sterk, maar wel gevoelig voor roest. Niet zo handig in vochtige situaties. Dus. RVS is prijziger en iets minder sterk maar wel waterbestendig. Een beetje vocht hier en daar zla dus geen probleem zijn. Keramiek is het sterkste, maar ook het duurste materiaal. En het kan breken bij schokken en stoten. Dingetjes om rekening mee te houden.
De afdichting van een kogellager beschermt de binnenkant, de balletjes dus, tegen vocht, stof en ander vuil. Er zijn verschillende soorten afdichtingen, zoals metalen schilden, rubberen afdichtingen of open kogellagers zonder afdichting.
Metalen schilden zijn licht en goed voor de portemonnee, rubberen afdichtingen zijn duurder en zwaarder maar beschermen ook beter en open kogellagers zijn het goedkoopst en lichts maar moeten regelmatig gesmeerd worden om goed te blijven werken.
Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen beantwoord over kogellagers, misschien dat je er wat aan hebt?
Het verhaal gaat dat de eerste lager al gebruikt werden voor de constructie van de Piramiden van Gizeh. De eerste vorm van een kogellager ondersteunde een draaiende tafel in een Romeins Nemischip, en ook Leonardo Da Vinci heeft ontwerpen gemaakt voor een kogellager. Lang verhaal kort, ze bestaan dus al een tijdje.
Een kogellager is een rollend lager. het Een kogellager verminderd de wrijving van een draaibeweging door gebruik te maken van (vaak ingevette) bolletjes.
Twijfel je of je kogellager toe is aan vervanging? Kijk dan naar speling, roestvorming en slijtage. Zie of hoor je dat er speling in de lager zit? Vervang hem. Zie je roest? Tijd voor vervanging… En zie je slijtage aan de buitenste lager ring? Dan is het tijd voor vervanging.
Wist je al dat we bij Gyzs.nl nog veel meer producten verkopen dan kogellagers? We streven ernaar om een zo compleet mogelijk assortiment op te bouwen om in al je (af)bouw wensen te kunnen voldoen. Je zoekt, we leveren. Bekijk bijvoorbeeld eens de onderstaande categorieën.
We begrijpen dat het soms lastig is om de juiste keuze te maken door het uitgebreide aanbod. Daarom hebben we een team van deskundigen in de helpdesk die elke vraag voor je kunnen beantwoorden. Hou ze aan het werk en bereik ze makkelijk via WhatsApp, telefoon en mail.
[Bel 0224-212026] [Klantenservice@gyzs.nl]
Elke werkdag van 8:30 tot 17:00!